La Biblioteca de Catalunya renova la web del PADICAT per incrementar la participació i facilitar l’accés a l’Arxiu Web de Catalunya

09-09-2011

La inauguració de la nova web, que conté 44.000 pàgines web d’empreses i institucions catalanes, coincideix amb la Diada Nacional de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya ha renovat el portal web del PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya), coincidint amb el cinquè aniversari de la seva inauguració, l’11 de setembre de 2006.

La nova pàgina web vol incrementar la participació dels usuaris i facilitar l’accés al fons digital de l’Arxiu Web de Catalunya, que ofereix en accés obert 44.374 pàgines web de la Internet catalana.

El nou portal, que incorpora en la seva portada exemples procedents del seu propi fons, ha simplificat la seva estructura en tres apartats: “Cerca i descobreix”; “Col·labora i participa”;  i “Coneix-nos”, amb l’objectiu d’impulsar l’ús de les seves col·leccions digitals, formades per versions antigues de pàgines web de Catalunya, així com la participació dels usuaris en la recomanació de recursos web susceptibles de formar part del patrimoni digital de Catalunya. En cinc anys s’han incorporat 704 pàgines web recomanades pels usuaris del servei.

La portada de la nova web conté testimonis sobre el PADICAT d’experts en cultura digital i societat de la informació, com el director de Vilaweb, Vicenç Partal; la periodista Roberta Bosco; el fundador d’Infonomia.com, Alfons Cornella; o el degà de la Facultat de Documentació de la UB, Cristóbal Urbano.

La renovació del recurs web ha comptat amb la col·laboració del Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA), soci tecnològic del PADICAT, i les empreses Optimyzet i Ymbra.

El PADICAT conté 195.547 versions antigues de  44.374 pàgines web de tot tipus d’empreses i institucions, mitjans de comunicació o blocs personals. En total, 300 milions de fitxers informàtics que ocupen 10 Tb de volum.

La Biblioteca de Catalunya, membre del Consorci Internacional per a la Preservació d’Internet, ha compilat en el PADICAT les pàgines web de les campanyes electorals amb incidència a Catalunya, els recursos web dels Museus, o el fenomen de la música a Internet. A més ha signat convenis de col·laboració amb 450 institucions (empreses, col•legis professionals, universitats i associacions de tot tipus) per impulsar que les pàgines que es publiquen a Internet tinguin garantida la seva preservació a llarg termini. Gràcies a un conveni de col·laboració amb la Fundació puntCAT es capturen periòdicament tots els recursos digitals d’Internet sota domini .cat.