La Biblioteca de Catalunya rep els experts mundials en preservació digital

18-11-2013

Un centenar de delegats procedents dels Estats Units d’Amèrica i la resta d’Europa es troben a Barcelona en un congrés dedicat a traçar accions cooperatives en preservació de documents digitals

La Conferència "Aligning National Approaches to Digital Preservation II: An Action Assembly" (ANADP 2013) se celebra del 18 al 20 de novembre a la Biblioteca de Catalunya, on un centenar de delegats de 16 països dels EUA i Europa debatran sobre les estratègies cooperatives per garantir l’accés permanent a la documentació digital.

La trobada, que reunirà els experts mundials en matèria de preservació digital a partir de diversos punts de vista (incloses les biblioteques nacionals, biblioteques universitàries, centres de recerca, biblioteques públiques, programes de ciència i gestió de la informació, arxius, empreses i institucions, i agències de finançament) servirà per acordar activitats internacionals de coordinació per a la preservació de la nostra memòria digital col·lectiva.

L’organitzador de l’esdeveniment és Educopia Institute, una institució dels Estats Units que presideix el Dr. Martin Halberg (University of North Texas), i que compta en aquesta edició de la Conferència amb el suport local del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) i la Biblioteca de Catalunya, i la col·laboració de la Universitat de Barcelona.

L’anterior edició de l’esdeveniment ha rebut el Preservation Publication Award 2013 de la Society of Americans Archivists (SAA), i enguany reunirà a Barcelona els “pares” de la preservació digital: Clifford A. Lynch (Coalition for Networked Information), Joy Davidson (Digital Curation Centre), Neil Grindley (JISC), Charles J. Henry (Council on Library and Information Resources) i Tyler Walters (Virginia Tech).

La Biblioteca de Catalunya, que enguany acull l’acte, té una llarga trajectòria en matèria de preservació digital. Membre de l’International Internet Preservation Consortium, l’any 2005 va iniciar un projecte pioner, el PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) destinat a la preservació de les pàgines web de Catalunya, alhora que, gràcies als repositoris digitals impulsats amb el CBUC i altres institucions, ha digitalitzat bona part dels seus fons per publicar-los a Internet, en projectes com ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues), MDC (Memòria Digital de Catalunya), el projecte Google Books o Europeana. L’any 2011 va crear el repositori COFRE (COnservem per al Futur Recursos Electrònics), per a la salvaguarda de la documentació digital susceptible de ser accessible de manera permanent.