Presentació del dipòsit Patrimoni Digital de Catalunya

27-10-2006

S'ha presentat el dipòsit Patrimoni Digital de Catalunya (PADICAT) a la Sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya (BC). L'acte ha comptat amb la presència de la directora de la BC, Dolors Lamarca, la secretària de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de la Presidència, Marta Continente, el coordinador del projecte PADICAT, Ciro Llueca, el director del CBUC, Lluís Anglada i el director del CESCA, Miquel Huguet.

PADICAT és un dipòsit destinat a recollir i preservar tota la producció cultural, científica i de caràcter general catalana produïda en format digital. Compta amb un pressupost aproximat de 800.000 euros i pretén implicar, per mitjà d'acords de cooperació, a 300 institucions representatives de la societat civil catalana. Com ha comentat el coordinador de PADICAT, Ciro Llueca, "l'objectiu del projecte és garantir als ciutadans l'accés permanent a les pàgines web que es realitzen a Catalunya, o sobre Catalunya".

Un exemple de la utilitat de PADICAT és l'acció de captura focalitzada sobre les eleccions al Parlament de Catalunya. S'han definit una sèrie de recursos digitals (partits polítics amb i sense representació parlamentària, blocs personals, webs dels candidats, mitjans de comunicació, recursos digitals institucionals, fundacions polítiques i societats de recerca, etc.) i la periodicitat de captura necessària per assegurar, en el futur més immediat, poder accedir a les diferents versions d'aquesta producció digital, per Llueca, "essencial per entendre un esdeveniment clau de la societat catalana com han estat aquestes eleccions. Serà com visitar l'hemeroteca digital dels esdeveniments preelectorals, i postelectorals".

El dipòsit, que té previst emmagatzemar 10 TB d'informació un cop consolidat el 2009, es troba disponible en tres idiomes, català, castellà i anglès, i permet realitzar cerques per data, tipus de document i domini, entre d'altres. També dóna accés a l'històric de cada web capturat per veure la seva evolució i ofereix la possibilitat de participar activament proposant webs susceptibles de formar part del Patrimoni Digital de Catalunya.